Moció de la CUP en contra de la reforma de la nova llei de l'avortament

MOCIÓ QUE PRESENTA LA CANDIDATURA D’UNITAT POPULAR (CUP) EN CONTRA DE LA REFORMA DE LA LLEI DE L’AVORTAMENT

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

El passat dia 20 de desembre, el Consell de Ministres espanyol va aprovar l’avantprojecte d’una llei de l’avortament que no té suport social i que empitjorarà encara més la situació social, econòmica i de salut de les dones. Sota el nom de “Llei de Protecció dela Vidadel Concebut”, aquesta reforma ens situa al marc normatiu postfranquista del 1985, destruint trenta anys de lluita feminista per l’assoliment d’un dret fonamental pel conjunt de les dones als Països Catalans.

Des de l’aprovació d’aquest avantprojecte s’ha fet palesa una profunda indignació i ràbia en la societat catalana per la pèrdua, novament, d’aquest dret tan fonamental, l’avortament. Havent-se despenalitzat l’avortament després de trenta anys, a través de la llei del 2010, el PP ha restringit de nou la llibertat de les dones a decidir sobre si volen o no ser mares. Aquesta reforma de llei, doncs, pretén incapacitar les dones com a subjectes decisoris dels seus propis cossos i úters.

És necessari manifestar l’oposició frontal a l’aplicació d’aquesta reforma, que converteix el que era una llei de terminis en una llei que només permet l'avortament en tres supòsits extremadament restrictius, i que deixa en mans d'un conjunt d’especialistes mèdics la decisió de si una dona pot avortar o no. Una decisió, a més, que té el risc de ser totalment arbitrària i basada en criteris ideològics i morals. En aquest sentit, és clar que aquesta llei en cap cas respon a una millora de la llei del 2010, sinó que només satisfà els postulats ideològics i morals del PP i dels sectors més conservadors. És a dir que les dones es tornaran a veure abocades a la funció reproductiva i al paper de mares i cuidadores.

Igualment, cal remarcar la importància que l’avortament té a nivell internacional com a indicador de qualitat, igualtat i benestar per a les dones. Per això és necessari fixar-se en els índexs de benestar de les dones en aquells països on l’avortament és legal i on les polítiques d’educació sexual i per a la salut estan consolidades. Països on s’estableixen uns terminis o bé es tenen en compte el conjunt de circumstàncies que poden portar a una dona a avortar; supòsits que van més enllà del risc físic i/o psicològic de la dona, les violacions o la inviabilitat de la vida del fetus. Si les dones avorten és perquè simplement no volen ser mares, i aquesta és una decisió totalment legítima, vàlida i reflexionada per qui així ho decideix.

Per últim, la nova llei no inclourà l’avortament en el codi penal en el cas de les dones, però sí en el cas del personal sanitari i conjunt d’especialistes que avalin un avortament fora dels tres supòsits que contempla la llei. Això té unes conseqüències personals i socials irreversibles cap a les dones, ja que suposa l’establiment de traves considerables a l’hora de poder avortar per les vies legals imposades. Com ja s’ha advertit des del moviment feminista, aquesta reforma pot obligar novament moltes dones o bé a avortar en d’altres països, o bé a practicar avortaments de risc i insegurs per a la salut, en el cas d'aquelles dones que no tinguin recursos per marxar a fora.

Cal defensar, doncs, que l’avortament sigui lliure i gratuït. Lliure perquèla Lleiha de permetre que cada dona es faci responsable del seu propi cos i prengui les decisions que consideri, tant per a ser mare com per a no ser-ho. Gratuït perquè el pagament suposa, a la pràctica, un impediment per a l’accés de moltes dones a aquest dret. És necessari que reivindicar l’avortament com un dret i no un privilegi només per les donis que s’ho puguin permetre.

Per això la corporació municipal assumeix com a pròpies les reivindicacions del moviment feminista organitzat i combatiu i es compromet a defensar:

-       El dret a decidir sobre el propi cos, sense supòsits, sense indicacions, sense tuteles;

-       Una educació sexual i afectiva igualitària, lliure, sana;

-       Anticonceptius gratuïts, no agressius amb el cos i a l'abast de tothom;

-       El suport entre dones i professionals i la creació de les caixes de resistència econòmica per a les dones que vulguin avortar.

Per tot això, el nucli local de la CUP de La Bisbal proposa al Ple municipal l’adopció dels següents ACORDS:

Primer.- Manifestar el rebuig a l’avantprojecte de llei de l’avortament i transmetre’l al Consell de Ministres i al Congrés de Diputats espanyol;

Segon.- Instar el Parlament de Catalunya perquè acceleri els treballs per aprovar una llei pròpia de drets i salut sexual reproductiva;

Tercer.- Incloure entre les funcions dels serveis municipals que es considerin oportuns, la de facilitar a les dones que vulguin avortar informació sobre les diverses possibilitats existents i donar-los suport, sigui quina sigui la seva edat;

Quart.- Denunciar les situacions injustes i perilloses derivades d’aquesta reforma que pateixin les dones bisbalenques;

Cinquè.- Oferir suport legal a especialistes i personal sanitari que vulgui combatre aquesta reforma en la seva pràctica diària;

Sisè.- Donar suport a les accions que diferents entitats ciutadanes puguin dur a terme en contra d'aquesta reforma.

 

Assemblea de la CUP de La Bisbal, La Bisbal d’Empordà, 15 de gener del 2014