Una aposta enganyosa pel comerç de La Bisbal

Fa pocs dies ens va arribar la noticia de la imminent construcció d’una altra gran superfície a La Bisbal. Aquesta es tracta de la cadena de supermercats Mercadona. Segons les notícies extretes d’alguns mitjans de comunicació i de regidors de l’ajuntament, l’obertura es faria al mes de juny-juliol i tindria lloc a l’entrada de La Bisbal venint de Corçà, on ja s’hi concentren una gran quantitat de supermercats.

Lamentem que aquest projecte s’hagi dissenyat per passar desapercebut, però la poca transparència i les seves previsibles repercussions han provocat el seu qüestionament en alguns sectors de la població. Creiem que un projecte d’aquesta envergadura hagués hagut de seguir un procés de consulta a les bisbalenques i bisbalencs.

L’assemblea de la CUP de La Bisbal té un clar posicionament davant l’obertura del Mercadona. Per una banda, la política de contractació i laboral que aplica, en concret, aquesta empresa dirigida per Roig, un dels empresaris mes rics i influents de l’Estat Espanyol. No podem permetre que s’instauri un franquícia d’aquesta mida on el regim intern està totalment pensat i dissenyat perquè els empleats aconsegueixin pujar graons a base de trepitjar als seus companys, en definitiva una empresa que premia als i a les que permeten que abusin més d’ells. On les condicions i els sous precaris son al dia a dia. En la nostra opinió és un clar exemple d’explotació laboral. 

D’altra banda cal afegir que situem un supermercat envoltat de quatre grans superfícies. Com a bisbalencs i bisbalenques, ens hem de plantejar la necessitat d’una altra empresa d’aquestes dimensions del sector alimentari. Quan tenim la sort de viure a una zona on podem gaudir d’una gran varietat de productes de qualitat i de quilòmetre zero i que podem trobar als petits comerços, a la plaça, etc. És tot un privilegi que no tothom pot tenir: ramaderia, pesca, horta... Tenim gent que ha dedicat i dedica la seva vida a aconseguir un aliment digne per els nostres dia a dia i a sobre competint aferrissadament amb els preus que posen aquests supermercats a base d’explotar i pagar una misèria a la persona que proporciona la matèria prima, pagesos...

Segurament sortiran molts  arguments a favor del supermercat, per exemple que crearà llocs de treball. Però quants en traurà? Quants comerciants i petites empreses, si continuem amb aquest model de grans superfícies hauran de tancar? On anirà a parar el comerç de proximitat? Per tant, què pesa més, implantar una gran superfície o voler mantenir el comerç bisbalenc? 

Des de la Cup de La Bisbal creiem que hi ha alternatives a aquest model. Apostem per la sobirania alimentària. Pensem que aquesta situació s’ha de capgirar apostant per una economia local controlada per la ciutadania, de proximitat, ecològica i amb un consum racional basat en les necessitats reals de les persones.

Assemblea de la CUP de La Bisbal, 5 de febrer de 2015